Ijking door bedrijf

Auteur: Emmalie, 02 november 2018

Mijn vraag

We laten onze spirometer altijd ijken bij PT Medical. Zij geven aan dat de CAHAG adviseert om jaarlijks de spirometer te laten nakijken/ijken door een bedrijf. Nu was mij bekend dat het advies is om dit 1x/2 jaar te doen. We ijken wekelijks met de 3 liter spuit. Wat is het huidige advies?

Reacties

Mijn vraag

Kennelijk ontvangen we spam, de eerdere reacties zijn niet van ons afkomstig. De WelchAllyn apparatuur moet je ijken op de dagen dat je de spirometer gebruikt. De software zal het volume automatisch naar 3 liter aanpassen. De turbinemeter van CareFusion moet je ook ijken op dagen dat je spirometer gebruikt. De software maakt hier geen aanpassingen, en dat kun je zelf evenmin. Na 2 jaar moet je deze meter voor onderhoud aanbieden. Hierna was het advies om dit jaarlijks te doen, ik zie dat dit veranderd is naar minimaal 1x in de 2 jaar. IJken is dus wel belangrijk. Met vriendelijke groet, Peter Smink, kaderhuisarts Astma/COPD.

ijken van Care Fusion apparatuur

Het blijft een onduidelijk verhaal wat het ijken van de Care Fusionapparatuur toevoegt.Onze spirometers zijn tot nu jaarlijks voor onderhoud naar PT Medical gestuurd. Sinds vorig jaar ijken we de apparatuur met een 3 l. ijkspuit op de dagen dat de spirometer gebruikt wordt. Het bedrijf dat 1 x per jaar in onze praktijk alle apparatuur ijkt (Daxtrio) was verbaasd dat wij dagelijks ijken. Bij de Welch Allynapparatuur heeft het zin omdat deze, zoals uit bovenstaande reactie ook te destilleren valt, de software aanpast aan de omgevingsvariabelen (luchtdruk) De Care Fusion doet dit niet. Dus het nut van dagelijkse ijk blijft mij ontgaan, en dus ook de technicus van Daxtrio. Kan iemand het mij uitleggen, zodat ik ook mijn collegae kan overtuigen van het nut? Ik vind dat wij alles in het werk moeten stellen om kwalitatief goede spirometrieen af te leveren, maar ik vind ook dat wij alleen activiteiten moeten ontplooien waarvan het nut ergens bewezen of beschreven wordt.

Reactie toevoegen

CAPTCHA
Deze vraag wordt gebruikt om te controleren of u een menselijke bezoeker bent om zo spam te voorkomen.