Nieuwsberichten

CAHAG organiseert KASPIR, cursus spirometrie bij kinderen

26 juli, 2018

De CAHAG is blij u te kunnen vertellen dat we de KASPIR cursus zelf in het land, onder Open Inschrijving, gaan organiseren. Als​ start hebben we gekozen voor een plek centraal in Nederland. Mocht dit een succes worden dan hopen we meer cursussen te organiseren in andere delen van het land.

Prijzenregen tijdens Longdagen: NRS Science Award voor Ziektelastmeter

23 mei, 2018

Tijdens de afgelopen Longdagen zijn weer diverse prijzen en awards uitgereikt. Acht projecten en initiatieven werden op een bijzondere manier in het zonnetje gezet, waaronder de Ziektelastmeter COPD van Annerika Slok. Zij ontving voor haar onderzoek de prestigieuze NRS Science Award, een prijs die eens in de twee jaar wordt uitgereikt.

ICPC code R96.01 komt te vervallen.

23 april, 2018

Niet elke patiënt met enige bronchiale hyperreactiviteit heeft Astma. In versie 5 van de NHG-Tabel ICPC-1 viel "Hyperreactiviteit luchtwegen" echter onder R96.01, terwijl R96 de ICPC-code voor Astma is.

Uitdagingen van stoppen met roken bij patiënten met COPD

29 maart, 2018

Dr. Eva van Eerd, afdeling huisartsgeneeskunde, Maastricht UMC+. Uit een studie in de Engelse populatie blijkt dat van de patiënten met COPD 35 procent rookt, ten opzichte van 22 procent van de mensen die geen COPD heeft.1 Het lijkt er dus op dat rokers met COPD meer moeite hebben te stoppen dan rokers zonder COPD. Patiënten met COPD ervaren wellicht specifieke problemen en hebben mogelijk andere behoeftes rondom het stoppen-met-roken. Op dit moment zijn er geen stop-roken-behandelingen specifiek voor patiënten met COPD. In mijn proefschrift hebben we daarom getracht inzicht te krijgen in eventuele COPD-specifieke problemen en behoeftes van zowel patiënten als artsen rondom het stoppen-met-roken. Met als doel om stoproken-behandelingen op maat te ontwikkelen voor rokers met COPD.

Ziektelastmeter COPD geïntegreerd in steeds meer informatiesystemen

21 maart, 2018

De Ziektelastmeter COPD zorgt voor een hogere ervaren kwaliteit van het zorgproces (door een betere interactie tussen patiënt en zorgverleners) en leidt tot een hogere kwaliteit van leven van mensen met COPD. Belangrijk voor een goede implementatie is opname van de ziektelastmeter COPD in de huisartsinformatiesystemen (HIS en KIS).

Wijziging protocollen per 1 januari 2018

22 december, 2017

Per 1 januari 2018 wijzigt CAHAG de protocollen van haar nascholingen.

Stoppen met biologische ijking

30 november, 2017

Jarenlang hebben we bij de CASPIR-cursus de aanbeveling gedaan om - bij gebrek aan een ijkspuit - in ieder geval een biologische ijking uit te voeren. Inmiddels is er voldoende wetenschappelijk bewijs dat dit niet zinvol is. De parameters (volumina en flow) waarop geijkt wordt, kunnen in de tijd bij één persoon dusdanig variëren dat het niet betrouwbaar genoeg is om hier de spirometer mee te ijken

Een doodnormale zaak

30 november, 2017

In een korte film voor Stivoro brengt Wefilm op pijnlijke wijze de misstanden in de tabaksindustrie aan het licht. De eerste zin in de film - 'Ik ben ongelukkig met mijn werk, net als de meesten hier trouwens, maar dat feit proberen we ontzettend te negeren' – zet de toon voor een confronterende video.

App Astmaatje helpt jongeren met astma

30 november, 2017

Astma is al vervelend genoeg. Zeker als je jong bent, wil je daar niet mee bezig zijn. Daarom hebben het Longfonds en Radboudumc Amalia kinderziekenhuis de handen ineengeslagen en de app Astmaatje ontwikkeld. Met deze app kunnen jongeren met astma bijhouden hoe het gaat en van welke prikkels ze last hebben. Zo helpt Astmaatje jongeren beter om te gaan met hun ziekte.

Het landelijk zorgpad COPD versie 1.0 nu in te zien

1 november, 2017

Het transmuraal zorgpad COPD longaanval met ziekenhuisopname beschrijft de zorg voor patiënten met COPD die zijn opgenomen in het ziekenhuis voor een longaanval.

Inschrijving adembenemend geopend!

1 november, 2017

De tweedaagse cursus Adembenemend vindt plaats op 1 en 2 februari 2018 te Papendal.

Nieuwe CAHAG bulletin

29 juni, 2017

Het nieuwe CAHAG bulletin is weer uit

Nieuwe opleiding voor kaderartsen astma en copd start in voorjaar 2018

9 juni, 2017

De zorg rondom astma en COPD is voortdurend in ontwikkeling. Het bijhouden en implementeren van nieuwe inzichten op het gebied van preventie, diagnostiek en behandeling vormen een grote uitdaging voor de eerste lijn.

CAHAG-collega professor Thys van der Molen is recent benoemd tot Fellow van de Europese Respiratory Society

1 juni, 2017

Hij heeft deze benoeming gekregen op basis van “ lifelong achievement” op het gebied van onderzoek naar longziekten, met name astma en copd.

Het nieuwe nummer van het CAHAG bulletin staat online

11 mei, 2017

Lees alles over de kaderopleiding astma en COPD, hulpmiddel bij inhalatie instructie en het individueel zorgplan in relatie tot de ziektelastmeter

Bulletins

Hier vindt u alle bulletins en publicaties